Överlägg

Föreningen

Vi är föreningen som ÄLSKAR hundar!

Vi är Hundtöntarna i Kungsbacka som varje lördag under vår- och höstsäsong träffas för att gå tillsammans med våra hundar. Stämningen är hjärtlig, alla kan känna sig välkomna oavsett erfarenhet, ålder, intressen, hundtyp, -ras och -storlek. En del går med en hund, några har flera. Många hundar går med husse eller matte, andra har hela familje- eller vänflocken med. Det som förenar är att vi älskar våra hundar, vill pröva nya promenadstråk och ge våra fyrfota vänner lite omväxling och träning att gå med andra hundar. En del åker långt för att vara med. Ofta samlas uppåt 50 hundekipage på lördagsförmiddagen. Startplats annonseras på hemsida, Facebook, Instagram och via mejl till medlemmarna, anmälan görs på webben. De flesta promenadvägarna är i Kungsbacka, sista lördagen i månaden gör vi en naturpromenad.

Den som funderar på om detta är kul kan provgå en gång innan man anmäler sig på webben och betalar medlemsavgift (se Bli medlem). Det finns alltid en styrelsemedlem som går först och håller takten, någon som går i mitten och någon som går sist. Med detta upplägg har vi koll på att promenadtakten blir lagom så alla kan hänga med. Promenaderna är styrelsens ansvar, vi försöker hjälpa till om någon hund har det jobbigt med att gå i ledet, och ser till att trivselreglerna följs på hundpromenaderna.

Så blev vi Hundtöntars Förening

2023 har Hundtöntars Förening funnits i tio år. Det startade 19 januari 2013 som en grupp på Facebook. Tanken var att ge utrymme för alla tvättäkta hundtöntar att dela med sig av hundrelaterade bilder, statusuppdateringar, frågor m.m. Vi ville att gruppen skulle upplevas hjärtlig och ödmjuk och att alla skulle kunna känna sig välkomna, oavsett erfarenheter, ålder, intresseområden, typ av hund, ras, eller storlek.

Snart föddes idén om att promenera tillsammans med våra hundar. Första gången var det 4 ekipage som träffades. Några veckor senare hade vi blivit 13 ekipage och lokaltidningen Norra Halland skrev ett reportage om oss. Lördagen därpå var vi plötsligt 40 ekipage som promenerade tillsammans. För varje vecka blev vi allt fler, och snart slog vi rekord med 147 förare och 125 hundar som promenerade tillsammans.

Man kan undra om det verkligen kan fungera med 125 hundar på promenad, men med förhållningsregler, som vi valt att kalla ”Vett och Etikett”, så har det fungerat över allas förväntan! Hundarna anpassar sig som oftast snabbare än vad man kunnat tro, och hundägarna kände sig välkomna i den glada och accepterande stämningen.

Den 10 juni 2013 ombildades Hundtöntar till en förening, som fick namnet ”Huntöntars förening i Kungsbacka”. Föreningen har fortsatt växa och har i dagsläget över 200 medlemmar av vilka en 30-40 ekipage dyker upp varje lördag klockan 11:00.