Överlägg

Föreningen

Vi är föreningen som ÄLSKAR hundar!

Vi är Hundtöntarna i Kungsbacka som varje lördag under vår- och höstsäsong träffas för att gå hundpromenad tillsammans. Vi vill pröva nya promenadstråk och ge våra älskade fyrfota vänner omväxling och träning att gå med andra hundar. 

Stämningen är hjärtlig, alla kan känna sig välkomna oavsett erfarenhet, ålder, intressen, hundras och -storlek. God gemenskap är viktig för både två- och förbeningar.

De flesta promenadvägarna är i Kungsbacka, sista lördagen i månaden gör vi en naturpromenad. Startplats annonseras på hemsidan och via mejl till medlemmarna, anmälan görs via webbformulär. 

Du som funderar på om detta är kul kan provgå en gång innan du anmäler sig på webben och betalar medlemsavgift (se Bli medlem).

Det finns alltid en styrelsemedlem som går först och håller takten, någon som går i mitten och någon som går sist. Med detta upplägg har vi koll på att promenadtakten blir lagom så alla kan hänga med. Promenaderna är styrelsens ansvar, vi försöker hjälpa till om någon hund har det jobbigt med att gå i ledet, och ser till att trivselreglerna följs på hundpromenaderna.

 

Så blev vi Hundtöntars Förening
2023 har Hundtöntars Förening funnits i tio år. Det startade 19 januari 2013 som en facebookgrupp med utrymme för tvättäkta hundtöntar att dela med sig av hundrelaterade bilder, statusuppdateringar, frågor m.m. Tanken var att gruppen skulle upplevas hjärtlig och ödmjuk och att alla skulle känna sig välkomna, oavsett erfarenheter, ålder, intresseområden, typ av hund, ras, eller storlek.

Snart föddes idén om att promenera tillsammans med våra hundar. Första gången var det 4 ekipage som träffades. Några veckor senare hade vi blivit 13 ekipage och lokaltidningen Norra Halland skrev ett reportage om oss. Lördagen därpå var vi plötsligt 40 ekipage som promenerade tillsammans. För varje vecka blev vi allt fler, och snart slog vi rekord med 147 förare och 125 hundar som promenerade tillsammans.

Man kan undra om det verkligen kan fungera med så många hundar på promenad, men med enkla förhållningsregler, ”Vett och Etikett”, så fungerar det över förväntan! Varje lördag deltar 30-40 ekipage. Hundarna anpassar sig ofta snabbare än vad man kunnat tro, och hundägarna känner sig välkomna i den glada och accepterande stämningen.

Den 10 juni 2013 ombildades Hundtöntar till en ideell förening med namnet ”Huntöntars förening i Kungsbacka”. I juni 2023 firades tioårsjubileum. Många medlemmar har varit med från start, andra kommer ständigt til. Hundtöntars förening har cirka 200 medlemmar.